Uw puppy alleen in huis leren blijven

In een wolvenroedel worden roedelleden nooit alleen gelaten. Toch zal uw hond geregeld alleen thuis moeten blijven. Daarom is het belangrijk dat u uw pup van jongs af aan leert alleen te blijven. Ook als er gedurende langere tijd altijd iemand bij de hond in huis is, blijft het belangrijk regelmatig het alleen blijven te oefenen. Als uw hond namelijk niet op jonge leeftijd alleen leert blijven, zal dit later heel moeilijk aan te leren zijn.

Alleen blijven moet uw pupje geleerd worden. Het zou dus niet redelijk zijn het pupje meteen de eerste nacht alleen in de woonkamer achter te laten. De eerste paar nachten mag hij lekker mee naar uw slaapkamer. Op het moment dat hij het dan wat moeilijker heeft, bent u tenminste in de buurt.

De bench kan worden gebruikt als hulpmiddel om het alleen blijven aan te leren. Wanneer u met de benchtraining aan de slag bent gegaan, zal uw pup zich veilig voelen in de bench. Bijkomend voordeel van de bench is dat de bewegingsvrijheid van uw pup is beperkt, waardoor hij uw meubels niet kan gaan slopen. Pups hebben namelijk de neiging overal op te kauwen. Om te voorkomen dat hij aan uw bank, tafel en andere meubels gaat kauwen als u even weg bent, kunt u uw pup in de bench achterlaten.

Alleen blijven oefenen met uw puppy

Overdag is het aan u de taak te gaan trainen met het alleen blijven. Een groot voordeel bij het oefenen met alleen blijven van uw pup, is dat uw pupje nog enorm veel slaapt. Als het pupje moe is en wil gaan slapen, pakt u hem rustig op en brengt hem naar zijn slaapplek. Een bench is hiervoor erg geschikt. U gaat dus naast de slaapplek van uw pup zitten en aait en kriebelt hem daar als het ware in slaap. Als de pup slaapt legt u stiekem (zonder dat hij er wakker van wordt) wat lekkers neer en u gaat weg. Als de pup wakker wordt, vindt hij het lekkers en gaat dat opeten. Het is nu wel zaak dat u heel snel hierna uw gezicht laat zien en u praat op een vrolijke manier tegen uw pup. Als dit goed gaat, en dat kan al na een paar keer slapen, dan gaat u als hij slaapt eventjes de kamer uit. U komt regelmatig even kijken of hij al wakker is en u verlengt de tijd voordat u terugkomt geleidelijk. Nu leert de pup dat de baas niet altijd in zijn aanwezigheid is, maar wel altijd terugkomt.

Als dit allemaal gelukt is, legt u de pup op zijn slaapplaats met iets lekkers en verdwijnt eventjes als hij nog waker is. De pup zal wellicht wat raar opkijken maar zijn kluifje is toch enorm belangrijk. Terwijl hij nog aan het kluiven is, komt u weer terug. De periode die u weg bent gaat u nu langzaam opvoeren. Niet met tien minuten tegelijk maar met tien seconden per keer. Het voordeel hiervan is dat u het ook lekker vaak kunt oefenen. Als hij eenmaal een minuut alleen kan blijven kunt u het met minuutjes verder uitbreiden. Als hij een kwartiertje alleen kan blijven breidt u de stappen uit met vijf minuutjes. En zo gaat u verder.

Eigenlijk willen we het pupje dus leren dat als hij een keertje alleen is, we altijd terugkomen. Met kleine stapjes verlengt u de tijd dat uw pup alleen blijft. Maar voordat uw pup echt langer alleen kan worden gelaten, zal hij zich eerst veilig moeten voelen in de omgeving waar u hem achterlaat. Het is belangrijk dat u er de tijd voor neemt uw pup alleen te leren blijven. Als de pup plotseling urenlang alleen moet blijven, bezorgt hem dat angstgevoelens waar hij zijn hele leven lang last van blijft hebben als hij alleen is. Dit wordt verlatingsangst genoemd.

Verlatingsangst

Een hond die niet heeft geleerd om alleen te zijn kan gaan janken, huilen, plassen en slopen. Dit verschijnsel noemt men verlatingsangst. Verlatingsangst is eenvoudig te voorkomen door de pup zo jong mogelijk en geleidelijk te leren alleen te blijven. U moet er net als voor het socialisatieproces simpelweg de tijd voor nemen. Daarnaast is het belangrijk uw pup op te voeden in een stimulerende sociale omgeving. Hoe meer mensen hij ontmoet, des te kleiner de kans is dat hij emotioneel afhankelijk wordt van uw constante aanwezigheid. Vaak wordt verlatingsangst namelijk veroorzaakt door een te sterke band van de hond met de eigenaar. Als u van plan bent uw hond naar een pension te doen wanneer u op reis gaat, begin daar dan mee als hij nog geen jaar oud is. En misschien nog het belangrijkste: maak geen drama van het afscheid.

Uw hond echt alleen thuis laten

Negeer uw hond minstens twintig minuten voordat u weggaat. Zeg dus geen gedag, vermijd oogcontact én praat niet tegen uw hond als u weggaat. Hierdoor is het contrast tussen uw aanwezigheid en uw afwezigheid minder groot, waardoor het pupje uw afwezigheid makkelijker zal accepteren. Dit geldt ook voor uw terugkomst. Beloon uw hond bij terugkomst bij voorkeur niet of anders kort en beperkt, maar alleen als uw hond rustig is.

Als u terugkomt wanneer uw pup nog aan het piepen of blaffen is, zal hij snel leren dat zijn gepiep en geblaf effect heeft. En dit wilt u hem juist niet leren, want dit betekent dat uw hond wanneer u van huis bent de hele tijd zal gaan blaffen. Blijf daarom in dit geval buiten wachten totdat hij stil is. Als het lang duurt voordat uw hond stil wordt, dan bent u te snel gegaan met deze oefening. Doe in dat geval een stapje terug in de training en neem meer tijd om de korte momenten van afwezigheid goed op te bouwen.

U kunt het alleen zijn vergemakkelijken voor uw hond, door ervoor te zorgen dat hij goed gewandeld en gegeten heeft en iets te doen heeft, zoals kauwen op een kauwspeeltje of een gevulde kong. Laat een lamp en de radio aan wanneer u van huis bent, waardoor uw hond minder op omgevingsgeluiden gespitst is. Om extra te benadrukken dat er niets bijzonders aan de hand is, kunt u geeuwend door uw huis gaan lopen terwijl u voorbereidingen treft voor uw vertrek. Geeuwen is een kalmerend signaal dat honden snel oppikken.

Enkele tips die u kunnen helpen bij het alleen leren blijven van uw puppy:

Samengevat:

Honden zijn sociale dieren en het is voor hen niet natuurlijk afgezonderd te zijn van hun roedelgenoten. Bouw het alleen zijn langzaam op. Verlatingsangst is eenvoudig te voorkomen door de pup al op jonge leeftijd en geleidelijk te leren alleen te blijven. Een bench is hierbij een handig hulpmiddel. Het is belangrijk de hond bij weggaan en thuiskomen geen aandacht te geven. Het alleen leren blijven is een heel belangrijke oefeningen waar u ook zeker mee aan de slag moet gaan.

Terug <<

←→