De eerste nachten van uw puppy in huis

Waarschijnlijk heeft u hier tegenop gezien. De eerste nacht is het moment dat het verlies van de moeder, broertjes en zusjes tot uiting kan komen in gepiep en gejank. Hoe kunt u hier nu het beste mee omgaan? Waarschuw uw buren dat u een jonge pup in huis heeft die de eerste nachten mogelijk voor wat overlast kan zorgen. En laat uw pup zich zo snel mogelijk thuis voelen.

De meeste eigenaren willen dat hun hond ’s nachts in de woonkamer in een bench slaapt. Het is echt beter het pupje zeker de eerste nacht nog niet alleen in de woonkamer te laten slapen en al helemaal niet in een omgeving waar hij overdag nauwelijks is geweest. Het contrast tussen de aanwezigheid van zijn moeder en broertjes en zusjes en het alleen slapen in een volstrekt onbekende omgeving is dan maximaal. Uw pup weet niet wat hem overkomt en zal steeds harder gaan piepen, janken en aan de deur gaan krabben. U hoort dit alles aan terwijl u op uw slaapkamer in bed ligt en houdt vol, omdat u weet dat u consequent moet zijn. Maar wat u nu ook doet, u doet het altijd verkeerd. Laat u hem janken dan leert de pup dat u niet altijd en overal voor hem klaarstaat. Voor een leider een slechte start. Gaat u naar de pup toe dan leert hij dat dergelijk gedrag belonend is. Hierdoor wordt het alleen leren blijven weer moeilijker. U kunt deze situatie die voor alle partijen vervelend is voorkomen, door de pup de eerste paar nachten mee naar de slaapkamer te nemen. Als alternatief kunt u de eerste paar nachten ook naast de slaapplek van uw pup gaan slapen.

De eerste nacht mag uw pup dus mee naar de slaapkamer, in een bench. Leg ook de lap stof die in het nest bij de pups heeft gelegen op zijn slaapplek. Het pupje zal namelijk ook de geur van zijn moeder en nestgenootjes missen. U kunt het uw pup nog beter naar z'n zin maken, door een warme kruik met een handdoek eromheen op zijn slaapplek te leggen. Dan heeft hij toch iets warms om tegenaan te liggen, ook al zijn het niet zijn nestgenootjes. Op het moment dat uw pup het de eerste nacht wat moeilijker heeft, bent u in de buurt. U beloont de pup natuurlijk niet voor zijn gepiep. Laat echter wel uw aanwezigheid merken door tegen uw pup te praten of hem even aan te raken met uw hand. Hij zal dan al snel gerustgesteld gaan slapen. Geef uw pup echter niet teveel aandacht en ga ook niet met hem spelen.

Sommige mensen willen de pup helemaal niet op de slaapkamer hebben. Ga dan wel de eerste nachten naast de slaapplek van uw puppy slapen. Als u nu overdag het alleen blijven gaat oefenen, kan hij na een paar nachten al zonder problemen alleen in de woonkamer achterblijven.

De meeste jonge pups zijn nog niet de hele nacht zindelijk. Laat vlak voordat u naar bed gaat het pupje nog even uit. Zet uw wekker rond een uur of 4 uur om hem een plasje te laten doen. Dit bevordert namelijk het zindelijk worden. Let vooral op tekenen die uw pup geeft wanneer hij z'n behoefte moet doen, zoals onrustig gedrag en piepen. Neem het pupje mee naar buiten wanneer u vermoedt dat hij z'n behoefte wil doen. De eerste nachten moet u waarschijnlijk een aantal keer uw bed uit. Zodra uw pup zich bij u thuis veilig voelt en ’s nachts goed slaapt, plaatst u zijn slaapplaats in fasen steeds verder van uw bed totdat hij op de overloop staat. Dat is het moment waarop u de pup ’s nachts alleen in de woonkamer kunt laten.

Samengevat:

Om de overgang van het nest naar een voor de pup totaal nieuwe omgeving zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is het sterk aan te raden de pup mee te nemen naar uw slaapkamer. Als u uw pup niet op uw slaapkamer wilt, ga dan de eerste nachten naast zijn slaapplek slapen. Leg een warme kruik en een lap stof die in het nest met pups heeft gelegen op de slaapplek. Ga de eerste nachten een aantal maal uw bed uit om uw pup zijn behoefte te laten doen. Als u nu overdag het ‘alleen blijven’ gaat oefenen, kan hij na een paar nachten al zonder problemen alleen in de woonkamer achterblijven

Terug <<

←→