Een puppycursus is vooral bedoeld om begeleidingsfouten te voorkomen. Het gaat erom dat u inzicht krijgt in hoe de hond iets leert. Dit kan aan de hand van praktische zaken, zoals benchtraining of voederbaktraining. Ook moet u alles weten over zindelijkheidstraining en het voorkomen van bijten, sloopgedrag en het niet alleen thuis kunnen zijn. Het zijn allemaal ingrediënten van een goede puppycursus.
Naast deze praktische zaken is de puppycursus van essentieel belang voor het socialiseren en het leren omgaan met omgevingsfactoren. Dit bevordert een goed sociaal gedrag en voorkomt eventuele angst voor bijvoorbeeld vreemden, verkeer, geluiden, enzovoort.
Belangrijk is dat u meteen met uw pup terecht kunt en dat u niet hoeft te wachten tot de volgende cursus start. U mist belangrijke weken in de ontwikkelings- en socialisatiemogelijkheden als u niet op de leeftijd van acht/negen weken terecht kunt. Dit kan essentieel zijn voor de toekomst van de pup.
Een ander belangrijk punt is het al dan niet laten spelen van de pups met elkaar. En vooral: wordt er gekeken naar hun onderlinge gedrag? Krijgt een timide pup de tijd om eventjes te wennen of moet hij meteen flink zijn en meedraaien in de groep? Wordt de provocerende pup apart gehouden van de gevoeligere pups en krijgt hij een soortgenoot die goed aansluit bij zijn karakter? Zo niet, dan loopt u kans op een minder sociaalvaardige hond. De platwalser wordt een vechtersbaas, de timide pup een angstbijter.
Een puppyklas is geen vrijblijvende speeltuin. Uw instructeur moet de nodige kennis en vaardigheden in huis hebben en deze ook kunnen overdragen. Hij/zij is verantwoordelijk voor een goede sfeer en aandacht voor de individuele pup en eigenaar.
←→