Een pup in huis

Eindelijk is dan het grote moment aangebroken en gaat u uw puppy ophalen. Gewapend met een riempje, halsbandje en handdoek/keukenrol voor onderweg (in verband met de kans op overgeven) gaat u op weg. Probeer uw pup zo vroeg mogelijk op te halen. Hij heeft dan de hele dag om te wennen aan de nieuwe roedelgenoten en het nieuwe territorium voordat de nacht valt.

Hoewel wij erg uitkijken naar het moment dat we het pupje eindelijk op kunnen halen, mogen we niet vergeten hoe het pupje zich voelt en wat het allemaal meemaakt. Vreemde mensen en een auto die zich verplaatst en brommende geluiden maakt. Weg van de moeder, broertjes en zusjes en weg van het veilige, vertrouwde nest. Het pupje krijgt dus nogal wat te verwerken. Uiteraard kan de pup dit allemaal best aan. Toch is het belangrijk om hem hierin optimaal te ondersteunen om zo de stress, die dit alles bij de pup veroorzaakt, tot een minimum te beperken.

Wanneer uw puppy eenmaal in zijn nieuwe thuis aankomt, bevindt hij zich weer in een vreemde omgeving met misschien weer vreemde mensen, vreemde voorwerpen en een vreemde geur. Geef het pupje de tijd en de rust om hier allemaal goed aan te wennen. Zet het pupje gelijk op de plaats waar u hem ook later graag wilt hebben. Leg hier zijn nestlapje en een kluifje neer. Laat hem verder lekker zijn eigen gang gaan. Hij zal rondsnuffelen en alles onderzoeken. Allemaal reuze spannend voor hem. Loop niet constant achter hem aan en til hem niet steeds op.

Als u wilt dat het pupje bij u komt, pak dan en lekker hondenkoekje, ga op uw hurken zitten en roep hem bij u. Doe dit met een vriendelijke, vrolijke, wat hogere stem. De pup vindt dit leuk en hij komt naar u toe. U geeft hem dan het koekje en een knuffel en u laat hem weer rustig verder gaan met het verkennen van de nieuwe omgeving. Zo went de pup het snelst aan zijn nieuwe roedelgenoten, die leuk zijn en lekkere koekjes hebben, en aan het nieuwe territorium.

Een eigen plaats

Na verloop van tijd zult u merken dat de pup toch wel wat vermoeid is geworden. Hij zal een plekje opzoeken om even lekker te gaan slapen. Nu heeft u natuurlijk al lang bepaald waar u wilt dat de pup uiteindelijk zijn eigen plek krijgt. De plaats waar hij ’s nachts verblijft en waar hij moet blijven als u een keer zonder hond weg moet. Als het pupje moe is en wil gaan slapen pakt u hem rustig op en brengt hem naar die plek. Dit kan een kleed, een mand of een bench zijn. Ongetwijfeld worden de meeste pups weer wakker en dan blijft u er gewoon even bij. U aait en kriebelt hem als het ware in slaap. Hierna gaat u weg en laat hem alleen. Als u gebruik maakt van een bench, doe het deurtje dan niet gelijk dicht. Wel heeft u nog een lekker kluifje in zijn directe omgeving achtergelaten. De pup krijgt nu zijn eerste oefening in het alleen blijven. U gaat regelmatig even kijken of hij al wakker is. Er bestaat een grote kans dat als hij wakker wordt hij eerst het kluifje vindt voordat hij beseft dat hij alleen gelaten is. Hij gaat dan even lekker kluiven. Het is nu wel zaak dat u heel snel hierna uw gezicht laat zien en uw aanwezigheid aan de pup laat merken. Zo leert de pup dat u altijd terugkomt, ook al is hij even alleen gebleven.

Na een paar dagen zult u merken dat de pup uit zichzelf, als hij moe is, zijn eigen plek zal opzoeken. Die eigen plaats moet wel een veilige plek zijn waar niet continu mensen langs lopen en waar de pup niet regelmatig afgeleid wordt. Bij het op zijn plek brengen kunt u nu al het commando ‘plaats’ of ‘mand’ geven. De pup mag op die plaats nooit gestoord worden. Het is een vervanging voor het veilige nest en die plek moet altijd plezierig blijven. Hij mag hier later ook nooit voor straf heen gestuurd worden. Ook visite mag niet naar de pup toe als die in zijn mand ligt. Willen ze hem knuffelen, dan lokken ze hem maar naar zich toe. Eventueel met een honden koekje. Dan leert de pup gelijk ook nog eens dat visite leuk is een geen bedreiging vormt bij zijn veilige nest.

Terug <<

←→