Voeding

Jong of oud: : voeding blijft hét medicament ter preventie van ziekte. Een goede gezondheid kan enkel gegarandeerd worden door een goede voeding. Van alle ziekten dat een dier kan overkomen zijn er enerzijds de genetische aanleg en anderzijds de omgevingsfactoren (de veranderlijke factoren). Voeding is van die omgevingsfactoren zo goed als dé belangrijkste parameter! De dag van vandaag zijn er heel wat commerciële voedingen voor uw huisdier(en) op de markt.

Welke moet u nu juist kiezen?

We zijn het ondertussen vergeten, maar oorspronkelijk stamt de hond af van de wolf, en die eet zijn prooi rauw. Zijn uiterlijk is volledig veranderd, de ene hond lijkt nog meer op de wolf als de andere, maar in feite stamt elke hond af van de wolf, hoe groot of klein die ook is. Daarbij is zijn vertering hetzelfde gebleven. Brokken zijn er gekomen voor de gemakzucht van de mens.

Het eerste wat men vaak denkt als we spreken over verse voeding, is dat vlees altijd gekookt moet worden. Met andere woorden zoals wij mensen vlees eten. Maar door voeding voor je hond te koken gaat een essentieel deel van de voedingsstoffen verloren! Een hond hoort nu eenmaal niet te eten als een mens. Zijn verteringsgestel ziet er compleet anders uit. Een hond is dan ook een carnivoor.

Dat is ook een van de redenen waarom brokken niet zo gezond zijn voor de hond. Brokken worden op hoge temperaturen gedroogd waardoor er heel wat essentiële voedingswaarden verloren gaan. De tekorten die men vervolgens bekomt voegt men er dan weer aan toe door middel van onnatuurlijke supplementen en toevoegingen.

Honden hebben een schaargebit met scherpe kiezen dat is gemaakt om vlees af te scheuren en harde botten te kraken. Omnivoren hebben knobbelkiezen en kunnen zij waarste beweging maken met hun kiezen om te malen. Honden kunnen geen zij waarste beweging maken en kunnen dus niet kauwen. Daarnaast hebben carnivoren een kort maagdarmstelsel, omdat vlees snel verteert. En wat is er nu logischer dan carnivoren te geven waar ze voor gemaakt zijn? Hoe gezond kan je een carnivoor houden op een omnivoor voeding?

Gezondheid is meer dan vrij van ziektes

Voordelen van versvleesvoeding of diepvriesvoer:

Hoe vers geven?

Er bestaan 2 manieren om verse voeding te geven aan uw hond:

BARF

BARF is de afkorting van “Bones and Raw Food” of “Biologically Approciate Raw Food”. Als wij deze term gebruiken dan spreken wij over verse rauwe voeding die wij zelf samenstellen d.m.v. vleesbot, spiervlees, orgaan en eventueel supplementen (groenten, fruit, kruiden, ...).

Wil je overschakelen op BARF? Dan raden we je aan om je eerst goed te verdiepen in deze manier van voeren.

KVV

KVV is de afkorting voor 'Kant en klare verse voeding'. Het grote verschil met BARF is dat je deze voeding niet zelf hoeft samen te stellen en dat alles gemalen is tot een complete maaltijd. KVV is meestal wel gebaseerd op de percentages die je dient te geven bij BARF.

Bij ons kan je terecht voor de Vriesverse Vleesvoeding "Rodi". Verse voeding geven aan je viervoeter is (vooral dan als je voor KVV kiest) niet veel moeilijker dan brokken geven, maar het is wel véél gezonder!

Een dier dat uitsluitend diepvriesvoer eet, kauwt niet. Ze zullen minder snel tandsteen krijgen maar de onmisbare massage van tandvlees en reiniging van de tanden vind niet plaats. Zorg voor voldoende bijtspul.

Meer informatie:
Boeken:
Dierenarts Tannetje Koning: “Voer voor carnivoren”

Websites:
http://www.voerwijzer.com/
http://www.rauwevoedingvoorhonden.nl/
http://www.rodi-petfood.nl/

Terug <<

←→